Občanské sdružení Neomluvené divadlo ve spolupráci s týmem podpořeným Nadací O2 otevřelo divadelním souborům vybavenou zkušebnu. Nachází se v areálu Pragovky, 3 minuty od zastávky metra Kolbenova.

Občanské sdružení Neomluvené divadlo a mládenci s jedním z projektů Nadace O2 Think Big dali vzniknout divadelní zkušebně, která je plně zařízena pro menší až středně veliké soubory. Místnost o rozměrech 7,8 x 4,8 je vybavena ledkovými reflektory, baletizolem a též konstrukcí na zavěšení dalšího zařízení. Pro soubory je jistě zajímavá i možnost úschovy rekvizit (areál je hlídán ostrahou) či zapůjčení vybavení na veřejná představení. Díky na podpoře Nadace O2 Think Big může divadelní zkušebna na Pragovce nabídnout bezkonkurenční ceny jak za zkoušení, tak i za zapůjčení techniky. Zde nejde o zisk, nýbrž o vyšší cíle.

Samotný projekt divadelní zkušebny se přitom delší dobu potýkal s průtahy – v původních představách Tomáše Sýkory, hlavního koordinátora projektu, se zkušebna nacházela na Letné ve vodárenské věži – tam však záměr narazil na zamítavé rozhodnutí ze strany městské části. Místo vhodné na zkoušení bylo nalezeno až v industriálním srdci Pragovky, kde Tomáš Sýkora s celým týmem spojili s Tomášem Krejčou a celým Neomluveným divadlem síly. Vzniklo tak nové, útulné zázemí především pro amatérská uskupení, jež jsou často bez vlastní scény.

V současné době je již zkušebna plně vybavena a nyní se práce přesunuly do druhé místnosti, kde vzniká sklad a rekvizitárna pro soubory, nebude ani chybět dílna pro scénografy.

Cena za pronájem zkušebny je 100 Kč ve večerních hodinách, 70 kč pak v dopoledních a odpoledních hodinách (do 15:00).

Soubory si prostor mohou prohlédnout po dohodě na emailu t.krejca@gmail.com, a to vždy ve večerních hodinách. Veřejný kalendář informující o dostupnosti prostoru je k dispozici na webu www.neomluvenedivadlo.cz

DOSTUPNÉ VYBAVENÍ

Zkušebna je v první řadě vybavena baletizolem, což je taneční povrch vhodný pro pohyb a i pro činohru. Místnost lemuje ocelová konstrukce, na kterou je možné zavěsit techniku. Osvětlení zajišťují jak žárovky, denní světlo (možnost zatemnění), tak i ledkové reflektory. Ozvučení je samozřejmostí – zvuk možno pouštět ve formátu mp3 z přehrávačů, telefonů či notebooků.

Souborům je dále možné mimo prostory zkušebny nabídnout velice pevné a stabilní stativy s nosností až 80 kg, reflektory LED i 1000W PARy, výrobník mlhy a až 80 skládacích židlí. Tato profesionální technika je vhodná zejména pro inscenace site-specific, které se odehrávají v jedinečných kulisách, všude tam, kde není k dispozici komfort divadelního sálu.

KDO JE NEOMLUVENÉ DIVADLO

Neomluvené divadlo vzniklo v roce 2001 jako volný spolek pár přátel. V průběhu několika let se soubor rozšířil a z amatérského spolku se stalo občanské sdružení s ambicemi realizovat větší a větší představení a zvát více a více diváků. Na začátku září 2010 jsme vstoupili do své 10. sezóny s cílem uspořádat přehlídku všech našich her a zároveň rozšířit zájezdové aktivity.

V našich realizacích se zaměřujeme na moderní pojetí her, ve kterých se snažíme objevovat nové a nečekané možnosti interpretace, škrtů, dramaturgie a limitů herců i diváků. Zajímají nás s humorem a nadhledem pojatá témata smutku, samoty a moci i bezmoci. Rádi si hrajeme s povahovými vadami nás i našich diváků, abychom je posléze darovali dramatickým postavám.

O TÝMU PROJEKTU DIVADELNÍ KLUB

Trojici dvacetiletých mladíků – Janu Kubantovi, Martinu Třešňákovi a Tomáši Sýkorovi – se podařilo získat finanční prostředky na uvedení svých představ do skutečnosti. Minulé jaro se společně přihlásili do programu Nadace O2 Think Big (viz níže) s vizí, že zajistí amatérským, nízkorozpočtovým souborům po všech stránkách dostupný prostor na zkoušení. Po dlouhém jednání na úřadech vyměnili své původní plány na Divadelní klub ve věži na Letné za neméně inspirativní strohost bývalé továrny. Ani ještě nedoschla barva na stěnách zkušebny na Kolbenově a už se tito tři přátelé, fanoušci jedinečné Pražské kultury, zapojili do druhého kola Think Big (tentokrát s přáním propagovat veřejné půjčovny kol, aby vznikli u nás v hlavním městě).

O NADACI O2

je Firemní nadace společnosti Telefónica Czech Republic, a.s. Nadace O2 pomáhá již od roku 2002 dětem a mladým lidem z celé ČR. monitor web page for changes Za tu dobu podpořila více než 500 projektů a rozdělila více než 170 milionů korun. Program Think Big je od roku 2011 hlavním sociálním programem Nadace O2.

O PROGRAMU THINK BIG

Mladí lidé jsou plní nápadů. energie a přicházejí s řadou překvapivých řešení. Potřebují však získat příležitost, podporu a důvěru, aby mohli své nápady realizovat. A právě proto je tu Think Big. Pomáhá na svět všem dobrým nápadům mladých lidí, kteří chtějí něco vytvořit nebo změnit ve svém okolí. Think Big poskytuje mladým lidem podporu, finanční prostředky, telekomunikační vybavení a vzdělání potřebné pro realizaci jejich projektů.

KONTAKT PRO NOVINÁŘE

Vaše dotazy rádi zodpovíme na emailu t.krejca@gmail.com